Sudan, Kenya’nın IGAD kriz komitesine başkanlık etmesine karşı çıktı
Sudan, Kenya’nın ülkedeki krizi ele almak için Doğu Afrika’daki Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi’nin (IGAD) 4. komitesine başkanlık etmesine karşı çıktı.
Sudan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Sudan hükümeti, Kenya’nın Cibuti’de düzenlenen IGAD Devlet Liderleri Zirvesi sonuçlarıyla ülkedeki krizi ele almak üzere atanan komiteye başkanlık etmesini reddediyor.” ifadesi yer aldı.
Açıklamada, Kenya’nın Sudan’daki çatışmayla ilgili komiteye başkanlık edecek niteliklere sahip olmadığı ileri sürüldü.
Açıklamada, Sudan hükümetinin, Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit’in komite başkanlığında kalması yönündeki görüşünü İGAD Lideri Cibuti Başkanı İsmail Ömer Guelleh ve İcra Sekreterliğine ilettiği de belirtildi.
4 ülkeden oluşan grubun başkanlığını Kenya’nın yapacağı açıklandı.
??????Kenya Devlet Lideri William Ruto, 13 Haziran’da yaptığı yazılı açıklamada, IGAD’ın Sudan krizini incelemek üzere kurduğu Etiyopya, Somali, Güney Sudan ve Kenya’dan oluşan 4 ülkeden oluşan gruba Kenya’nın başkanlık edeceğini bildirdi. Sudan’da savaşan generalleri karşı karşıya getirerek krizi çözmeye kararlı olduklarını açıkladı.
3 hafta içinde kapsayıcı bir ulusal diyalog sürecini başlatacaklarını kaydeden Ruto, insani yardımın ulaştırılması için 2 hafta içinde insani koridor oluşturulacağını bildirdi.
Sudan’daki kriz için ABD ve Suudi Arabistan öncülüğünde başlatılan müzakereler sonuçsuz kaldı, ateşkes kararları defalarca bozuldu.
Sudan’da ordu ile STK arasında çatışma
Sudan ordusu, bir zamanlar desteklediği ancak bağımsız ve paralel bir ordu gibi hareket ettiği için tehdit olarak gördüğü HDK’nın 2 yıl içinde orduya tam olarak entegre olmasını istiyordu.
HDK’nın yaklaşık 10 yıllık bir süreçte sivil hükümeti kabul edebileceğini açıklamasının ardından bu yılın başında başlayan söz düellosu ve gerginlik, sabah saatlerinde başkent Hartum ve çeşitli kentlerde silahlı çatışmaya dönüştü. 15 Nisan, partilerin ortasında.