Teknoloji

Hafızayı Sherlock’tan Daha İyi Kazandıran Zihinsel Bozukluk

Bu sıra dışı yeteneklere sahip olmak muhtemelen hepimizin hayalidir ama benzer yeteneklere sahip insanlar hayatının bir noktasında birçok sağlık sorunuyla karşı karşıya kalmıştır.veya hala bu rahatsızlıklarla mücadele ediyor.

Alışılmadık becerilere sahip olan bu bireylerde Savant adı verilen bir sendrom vardır ve yaşamları oldukça şiddetli bir şekilde ilerlemektedir. Savant sendromu nedir, kişiyi nasıl etkiler?Ve bu şaşırtıcı rahatsızlığa sahip olan insanların hayatlarını nasıl sürdürdüklerine bir göz atalım.

Savant sendromu, rastgele bir zihinsel bozukluğu olan bir kişinin, sağlıklı insanlara kıyasla olağandışı olan sanatsal, matematiksel veya uzamsal yetenekleri içerebilen el becerisine veya el becerisine sahip olduğu oldukça nadir bir durumdur.

Bu sendrom doğumda ortaya çıkabileceği gibi erken çocukluk döneminde de gelişebilir ve bazı merkezi sınır sistemi bozuklukları veya yaralanmalara bağlı olarak çeşitli şekillerde gelişebilir. beyin hasarına ve bozukluklarına neden olurgelişimini sürdürebilir.

Yapılan bir araştırmaya göre erkeklerin Savant sendromuna sahip olma ihtimalinin kadınlara göre %10 daha yüksek olduğu ve bu bozukluğa sahip 319 kişinin cinsiyete göre değerlendirildiğinde saptandı. Örneklerin %79’u erkek, sadece %21’i kadındı.

Savant sendromu hakkında açıklanamayan ve tanımlanamayan pek çok soru işareti var ancak araştırmacılar bu bozukluğun otizmle ilişkili olduğu konusunda hemfikir.

Elbette bu sendroma sahip her insan kesinlikle otistiktir veya tüm otistik insanlar bu hastalığı taşıyorsa bir tahmin yanlış olur. Bu doğrultuda sadece Her 10 kişiden 1’i otizmli Bazı Savant yetenekleri varsayılır. Bu becerilerin nasıl geliştiği ise belirsizliğini koruyan konulardan sadece biri.

Ancak bu hastalığın nasıl oluştuğuna dair çeşitli teoriler var. Birincisinde otistiklerin zihin körlüğünün bu duruma neden olacağı düşünülmektedir. İkinci bir teori, otizm hastalığının zamanla geliştiğidir. Savant’ın getirdiği takıntılı davranışlailgili olduğu söylenmektedir.

Bu rahatsızlığın tanımı ilk olarak 1887’de Langdon Down tarafından tanımlanmıştır. Aptalca satın alma anlamına gelen “Idiot Savant” şeklinde yapılsa da; Bu tarif daha sonra değiştirilmiş ve şimdiki hali olan Savant sendromu olarak yeniden adlandırılmıştır. Savant sendromlu bazı bireylerin sahip olduğu olağanüstü yeteneklere bir göz attığımız zaman bu rahatsızlık çok daha anlaşılır hale gelebilir.

Bilinen ilk Savant, matematiksel işlemlerde yıldırım hızına sahip olan Jedediah Buxton’dı.

Jededidah Buxton Saniyeler içinde çözülmesi neredeyse imkansız olan sorunları çözebilir. ve birkaç saniye içinde çok basamaklı sayıları tekrar çarpabilir. Hafızası o kadar güçlüydü ki rastgele bir soru çözerken birkaç ay sonra o soruya dönebiliyor ve kaldığı yerden çözmeye devam edebiliyordu.

Bu bozukluğa sahip en ünlü kişilerden biri, Tom Cruise ve Dustin Hoffman’ın oynadığı Rain Man filmine ilham veren Kim Peek’tir.

Peek’in beyninin iki yarımküresini birbirine bağlayan sınır demetleri yoktu ve bu eşsiz durum ona bir kitabın iki sayfasını aynı anda okuyabilme verilmiş. Ortalamanın altında bir zeka düzeyine sahip olduğu bilinen Kim Peek’in iki sayfayı okuyup ezberlemesi sadece 8 saniye sürdü ve bu okuma ve manaya yeteneğiyle hayatı boyunca yaklaşık 12.000 kitabı ezberlediği iddia ediliyor.

Olağanüstü bir müzik yeteneğine sahip olan Leslie Lemke’de de bu sendrom var.

Kör olduğu ve bazı zihinsel sorunlarla baş edebildiği bilinen Leslie, bir kez duyduğu müziği asla unutmaz ve müzik eğitimi olmamasına rağmen bu ezgileri uzun süre çalabildi. . Leslie’nin yeteneği 16 yaşına geldiğinde ortaya çıktı ve piyano eşliğinde dünya çapında birçok konser verdi.

3 yaşında otizm teşhisi konan Stephen Wilshire, bir helikopterle Roma üzerinden sadece yarım saat uçtuktan sonra üç gün içinde şehrin detaylı bir panoramik fotoğrafını çekmeyi başardı.

Stephen’a çocukluğundaki muazzam fotoğrafçılık yeteneğini keşfettikten sonra Savant sendromu teşhisi kondu. “insan kamerası” Rahatsızlıkları nedeniyle başkalarıyla sözlü olarak iletişim kuramayan ve bu çizim yeteneği ile kendinden bahsetmeye çalışan Stephen olarak tanınma yeteneğine sahipti; Fotoğrafik hafızası sayesinde, her bir binanın kat ve pencere sayısına kadar tüm detaylarını hatırlayabiliyordu.

Sırada 10 yabancı dili anadili olarak konuşabilen ve bir haftada yeni bir dil öğrenebilen Daniel Tammet var.

Bir zamanlar Pi’nin değerini 22.514 haneye okuduğunda hafızasının gücüyle manşetlere çıkan Daniel, bu yeteneğe çocukluğunda temporal lob epilepsisi teşhisi konan birkaç nöbet geçirdikten sonra sahip oldu. Bire bir zamanda ışık hızında gerçekleştirdiği matematiksel işlemlerin yanı sıra, mantı dediği “kendine ait bir dil”da geliştirdi.

Flo ve Kay Lyman, bire bir yeteneklerini sergileyebilen tek Savant ikizleridir.

The Rain Man Twins belgeselinde hayat hikayeleri anlatılan Flo ve Kay’in neredeyse her şeyi hatırlayabilecekleri bir hafızaları vardı. Bu ikili, geçmişten veya gelecekten rastgele bir tarih söylendiğinde hangi gün olduğunu anında söyleyebilirayrıca 60’lardan 80’lere kadar tüm müziklerin hangi sanatçı hakkında olduğunu çok iyi hatırlıyordu.

Çeşitli gelişimsel bozukluklara neden olan bir beyin hasarı geçiren Alonzo Clemons, harika bir heykeltıraşlık yeteneğine sahip.

Alonzo’nun çocukluğu; Okuyamadığı, yürüyemediği, hesap yapamadığı, ayakkabısını bağlayamadığı ve hatta yemek yiyemediği biliniyordu. sadece birkaç saniyeliğine bir hayvana veya insana bakmak o kişinin veya hayvanın anatomik heykelini oldukça başarılı bir şekilde oluşturabilmiştir. Sarvant sendromu, Alonzo’ya durumları ve şekilleri zihinsel olarak yakalama konusunda muazzam bir yetenek kazandırdı.

Savant sendromlu bireylerin bu yetenekleri bazen tek başına varlığını gösterirken bazen birden fazla olabilir.

Ancak el becerisinin türü ne olursa olsun, bu yeteneklerin sıradan insanların sahip olamayacağı türden olduğu kesindir. Bu noktada altının çizilmesi gereken bir şey var ki o da otizmli biriyle tanıştığımız andır. inanılmaz yeteneklerinden bahsetmiyorsaSavant sendromuna sahip olduğunu düşünmediğimizi ve bu konuda ön yargılı olmadığımızı belirtmek isteriz.

Kaynaklar:SSM Sağlık, Bugün Tıp Haberleri, Çok İyi Sağlık, Şeyler Nasıl Çalışır?

hayrat-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu