Sağlık

Geçmeyen Omurga Ağrılarınız Varsa…

Günlük yaşamda travmatik ve travmatik olmayan birçok nedenden dolayı omurga zarar görebilir ve bütünlüğü bozulabilir. Bu durumda geçmeyen bel ağrısı oluşabilir. Omurga eğriliklerinden kurtulmak ve hareket özgürlüğünü yeniden kazanmak için omurga vidalama operasyonları gündemdedir. Omurga kırıkları, tümörler, enfeksiyonlar ile birlikte bel kaymaları, spinal kanal darlıkları, şekil bozuklukları (kifoz ve skolyoz) spinal vidalamanın sıklıkla kullanıldığı hastalıklar arasındadır. 20. yüzyılın başından beri, omurganın anatomik dizilimini eski haline getirmek ve düzeltmek için artan sayıda ameliyat gerçekleştirilmektedir. Memorial Sağlık Kümesi Medstar Antalya Hastanesi Beyin, Sınır ve Omurilik Cerrahisi Bölümü Op. Dr. Selim Hacısalihoğlu, geçmeyen bel ağrısı ve omurga vidalama operasyonları hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.

Ameliyatla sağlanan hareketsizlik ağrıyı önler

Omurga vidalama ameliyatlarında hedef; Yapısında ve/veya fonksiyonlarında bozulma olan fonksiyonel segmental üniteyi sabitleyerek veya mümkün olduğunca hareketlerini azaltarak, yükünü azaltarak, hareketlerini kısıtlayarak veya mekanik bir destek sağlayarak ağrının giderilmesine yardımcı olmaktır. Omurga vidalama, omurganın rastgele bir bölümünde iki veya daha fazla kemiği birbirine bağlar. Bunları birbirine bağlamak ortadaki hareketi engeller. Hareket etmekten kaçınmak ağrıyı önlemeye yardımcı olur.

Günlük hayatta daha ağrısız hareketlilik sağlar.

Günümüzde omurga vidalamaları çoğunlukla sırttan yapılmaktadır. Aynı seansta, seansta önden ve arkadan yapılan yaklaşımlarla omurilik gövdelerine ve omurların ortasına konulan kafes, kemik veya benzeri greftlerle vidalanarak güçlü bir stabilizasyon sağlanır. Spinal vidalama ameliyatı sonrası iyileşme süresi hastadan hastaya önemli ölçüde değişir. Hastanın günlük rutinine dönmesi ortalama üç ila altı ay sürer. Çalışmak, seyahat etmek ve hatta antrenman yapmak ameliyat öncesine göre çok daha konforludur. Birçok hasta yaklaşık 1 yıl sonra kendini tamamen pürüzsüz hisseder, normal aktivitelerine döner ve ağrı duymaz.

Doğru işleri seçmek önemli

Genellikle spinal implantlar; Paslanmaz çelik ve titanyum alaşımlarından yapılmıştır. Son yıllarda, artan sayıda karbon alaşımları da kullanılmıştır. Teknolojik değişimler ve gelişmeler her geçen gün cerrahinin birçok alanında kullanılmak üzere yeni aletler üretmektedir. Spinal cerrahi gibi biyomekanik elemanların değerli olduğu patolojilerde yeni aletlerin kullanılması kaçınılmazdır. Patolojiye en uygun ve kanıtlanmış biyogüvenlik çalışmalarının seçimi, cerrahi başarıyı ve hasta memnuniyetini doğrudan etkiler.

Bel ağrısı ve disk problemlerinde büyük fayda sağlar.

Omurga vidalama ameliyatı, sırt ağrısı veya disk sorunları yaşayan hastalar için çok yardımcı olabilir. Ancak her ameliyatta olduğu gibi ameliyatın da bazı riskleri vardır. Gelişebilecek komplikasyonların ortasında; vidanın yanlış yerleştirilmesi, alet arızası (vida sıyırma, vida kırılması), metal alerjisi, damar yaralanması, ven tıkanıklığı, pnömoni, omurilik rüptürü, pnömotoraks ve hemotoraks, interkostal nevralji. Vidalama sırasında nörolojik yaralanma oranı %0,6-%11 arasında olup, kalıcı nörolojik hasar oranı çok düşüktür.

Omurga vidalama operasyonları aşağıdaki durumlarda önerilmez;

  • Spinal veya sistemik enfeksiyonu olanlar
  • Şiddetli osteoporoz durumunda
  • hamilelikte
  • Metal alerjisi olanlar
  • Şiddetli ruhsal bozukluk vakalarında
  • Alkolizm veya uyuşturucu bağımlılığı
  • Vidanın güvenli bir şekilde tutulmasını engelleyecek seviyedeki doğuştan spinal anomalilerde
  • Ameliyat bölgesindeki tümör veya doku kaplaması yetersiz ise bu ameliyatlar yapılmaz.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu