Gazeteci Rabia Çetin beraat etti
“Deniz Poyraz Davası” nedeniyle açılan X (eski adıyla Twitter) hesabından bir paylaşımı retweetlediği gerekçesiyle yargılanan Rabia Çetin, üçüncü duruşmada “suçun unsurlarının oluşmadığı” gerekçesiyle beraat etti.
Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği’ne göreDeniz Poyraz adına açılan sosyal medya hesabındaki gönderiyi retweetlediği gerekçesiyle “terörle mücadelede görev alan kişileri hedef almak” ve “kamu görevlisine görevi nedeniyle alenen hakaret etmek” suçlamasıyla dava açıldı. 17 Haziran 2021’de HDP İzmir İl Binasına düzenlenen silahlı baskında öldürüldü. Gazeteci Rabia Çetin hakkında açılan davanın karar duruşması İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Savunması Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) tarafından üstlenilen Çetin, avukatı Emine Özhasar ile birlikte duruşmaya katıldı.
Duruşma savcısı, 13 Eylül 2023’teki ikinci duruşmada açıkladığı esasa ilişkin mütalaasını tekrarlayarak, gazeteci Rabia Çetin’in “terörle mücadelede görev alan kişileri hedef alma” suçundan cezalandırılmasını ve cezalandırılmasını istedi. “Kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret” suçundan beraat etti.
ÇETİN: PAYLAŞTIĞIM TWEET’TE HERHANGİ BİR HAKARET VEYA AMAÇ YOK
Gazeteci olduğunu belirten Çetin, “Paylaştığım tweet’te herhangi bir hakaret veya hedef gösterme yoktur. Sadece kamuoyuna bilgi verdim.” söz konusu.
Avukat Emine Özhasar, “Bu, Onur Gencer isimli şahsın HDP’li Deniz Poyraz’ı öldürmesiyle başlayan bir dosyadır. Ülke gündeminde büyük yankı uyandırdı ve birçok kişi bu konuda tweet attı. Aynı şekilde müvekkil de bu konuda tweet attı” dedi. tıpkı suçlamalardan beraat eden kişi gibi. Gazeteci Nazlan Ertan hakkındaki kararı mahkemeye sundu.
‘AYM SANAL DEVRİYE UYGULAMASINI İPTAL ETTİ’
Kolluk kuvvetlerinin 2022 tarihli soruşturma raporuna göre “Deniz Poyraz Davası” sosyal medya hesabında yapılan paylaşımı retweetleyen herkes hakkında dava açıldığını belirten Özhasar, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) kararıyla bu durumun gündeme geldiğini söyledi. ) 19 Şubat 2020 tarihli, kolluk kuvvetlerinin sosyal medya hesapları üzerinde ‘sanal devriye’ gerçekleştirilerek, Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu’nun (PVSK) delil toplanmasına imkan veren eki. 6’ncı sayının 18’inci paragrafını iptal ettiğini belirtti.
Özhasar, Çetin’in gazeteci olduğunu ve gazetecilerin kamuoyunu bilgilendirme hakkına sahip olduğunu vurgulayarak konuşmasına devam etti ve şöyle konuştu: “Müvekkilin sosyal medya hesabına baktığınızda bilgi verme amaçlı paylaşımlar yaptığı görülecektir. İfade özgürlüğü ve basına bilgi verme ve haber yapma sorumluluğunu üstlendi. Her iki suç açısından da suç unsurları oluşmadı. “Beraat talebinde bulunuyoruz” dedi.
Kararını açıklayan mahkeme, gazeteci Rabia Çetin’in suç unsurlarının bulunmadığı gerekçesiyle beraatine karar verdi.